tisdag 20 november 2007


Nu på fredag är det The Buy Nothing Day. Alltså: köp inget på fredag, förutom det som är absolut nödvändigt.
"Instead, take some time to think about why you buy the things you do and how your money and attenction can be used elsewhere in your life."
www.adbusters.org

7 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

På lördag tror jag det är, tänk alla ensamstående med barn eller låginkomsttagare som fått lön på fredagen och måste fylla på förråden av mat eller varma kläder till barnen nu när det börjar bli kallt. Tro det eller ej, men många sk arbetarfamiljer eller utsatta har inte en spänn sparat och är ofta helt panka nån vecka innan lön, soc eller a-kassa. Det är väl inte de som initialiserat denna dag va?

Lisa sa...

Hej Johan! Det inte ett svenskt initiativ från början utan kommer från USA där kommande fredag vanligtvis en riktig köpfest (helgen efter Thanksgiving). Därför har man valt den dagen. Tanken är inte att man inte ska få handla mat och sånt som är nödvändigt. I Sverige är det nödvändigt att barnen har varma overaller t ex. Det är istället allt det onödiga som man ska avstå ifrån. Kanske funkar mössan från förra året? Och kanske kan lillsyrran ärva nåt? Dagen ska ju också inspirera till att fundera på och diskutera vår konsumtion - precis som vi gör nu :-)

Lisa sa...

och det är på fredag ;-)

Johan Ahlin sa...

...i Usa ja, resten av oss får inget på lördag.

Johan Ahlin sa...

inget godis menar jag förstås..

Grannfrun sa...

Tja Johan, inte vet jag om det är en ensamstående låginkomsttagare som initierat denna dag, men jag skulle inte bli förvånad om det var så. Om jag vore lågavlönad skulle jag reta ihjäl mig på alla krösusar som du och jag som kan glida in på Pressbyrån och bränna 16 spänn på en Ramlösa precis när vi vill, eller impulsköpa en massa skit på närmaste varuhus även dagen innan lön. Det är ju vi som pajjar jorden. Att vara låginkomsttagare är ju ekologiskt på många sätt. Eller hur!
Jag skall i alla fall försöka hålla mig idag (fast fasen - jag ahr ju redan köpte lunch på en tahi-take-away, och jag skall ut och äta med bitterfittorna ikväll...)

Johan Ahlin sa...

Å jag ska lira Sound of music med slapptaskarna i diket, vi är bara killar faktiskt?!