torsdag 7 februari 2008

Mer geografi

Förresten. Här kommer fyra fantastiska boktips för alla er som tycker att geografi är kul.1. "Flickan som bara ville läsa", av Sonja Hulth och med teckningar av Anna-Clara Tidholm.
En flicka som älskar att läsa, och som behöver el och en lampa som lyser. Hon installerar ett vindkraftverk i trädgården, men så försvinner vinden och flickan går i alla väderstreck för att hitta den igen. En lika modern som gammeldags saga, en höjdarbok helt enkelt som kom ut 2000 på Alfabeta! Låna på biblan.2. "Resor jag aldrig gjort av Syborg Stenstump" av Anna Höglund.
Syborg reser över hela jordklotet (i fantasin kanske?). Träffar mongoler, afrikas drottning, finska sjömän och en magisk hjort i Sierra Madre. Hon besöker Timbuktu, Bikiniöarna, Gobiöknen och Kamtjatka. Äventyr och fakta i en helt underbar blandning och man lär sig en hel del om världskartan av bara farten. Till exempel var Kolahalvön ligger ("och där vill man ju inte fastna"...).3. "En liten fågel och en stor sång" av Petra Szabo.
En helt poetisk bok om en flyttfågel som sitter nånstans i de svenska skogarna och sjunger för kaniner, älgar, ekorrar och igelkottar. Sjunger om den långa resan fågeln varje år gör, ner över Europa och ända bort till Afrika. Så fint om längtan. Och geografi.4. "Valdemar i världshavet" av Lennart Eng.
Den största delen av vårt klot ligger ju faktiskt under vattnet. Och där guidar Valdemar runt. Blåvalen som letar efter sina vänner.

1 kommentar:

Anonym sa...

tack tack. världen är viktig.

pappa robert