måndag 16 maj 2011

Fri lek - fri för vem?

Idag är min text om fri lek publicerad i Svenska Dagbladet. Läs här.

Som vanligt blir jag matt av många av kommentarerna - rasande människor som inte riktigt läst eller tänkt som klämmer ur sig hatiska och arga inlägg. Det finns INGEN i artikeln som säger att vi ska "detaljstyra" eller "förändra" våra barn, eller att det är fel på tjejiga tjejer eller killiga killar - bara att vi ska ge dem möjligheter till kul och kreativ lek och möjligheter att pröva mer än det vanliga. Inom vissa ramar kan leken bli friare än någonsin. Det är poängen.

28 kommentarer:

ConnyT sa...

Om problemet är att barn leker "fel" när dom leker fritt så vill ni väl visst förändra barnen?
Därmed inte sagt att förändring alltid är dåligt...

Men menar du att meningen med det ni skrev INTE var att förändra barnens beteende så blir i alla fall jag förvirrad!?

Grannfrun sa...

Förändring är ju bra. Det har du rätt i. Jag menar folk som skriver förändra flickor till pojkar och bla bla bla.

Visst, barn som leker fel (exempelvis mobbar) vill vi ju förändra.

Bra där ConnyT

ConnyT sa...

Problemet är om lösningen på detta är att barn aldrig får leka ifred och själva styra sina lekar. Det är ju deras sätt att bearbeta det dom upplever på gott och ont.

Jag blir livrädd när det argumenteras i linje med att all lek barn har måste övervakas, kontrolleras och styras. *burr*

Har du sett detta? rekommenderas varmt:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=136456&a=2415371

Grannfrun sa...

Meningen med lek är ju att de ska bearbeta saker och det kan de ju fortsätta att göra med en närvarande vuxen.
Jag är övertygad om att ingen av genuspedagogerna menar att vuxna ska sitta och peka och styra och säga lek det och lek så, men det fattar väl alla? Eller?

Grannfrun sa...

Ska kolla på din länk sen.

ConnyT sa...

Jo, men är du en sådan som aldrig skulle låta barnen gå ut och leka själva "oövervakade" på gården!?

Är det positivt för barnen om det alltid är med en vuxen som lyssnar/övervakar när barnen leker?! Jag tror inte det.

Man måste även ge barnen utrymme att göra sina egna misstag och lära sig socialt samspel utan övervakning.

Anonym sa...

"drömmer vackra drömmar om det queera, multikulturella och klasslösa samhället."

Har du upplevt mycket av detta mångkulturella paradis i Södermalm då? ..att ni aldrig bor i Botkyrka?

Fan vad man blir trött på er naiva idioter och eran patetiska pseudovetenskap som tror att man kan valsa in och ändra på den naturliga ordningen.. (eller att något mer naturligt tillstånd skall uppstå genom kontinuerlig styrning, hjärntvätt och indoktrinering)

Gå och predika ditt genustrams för en oh så kärleksfull imam istället din clown.

Grannfrun sa...

ConnyT: jag är absolut en sån som låter barnen leka fritt massor - det är ju så bekvämt när jag vill läsa tidingen. Allvarligt så är det nog dessutom livsviktigt att de får göra det. Jag tror inte att vi någonsin kommer att kunna styra över deras lek hela tiden - eller att någon ens tycker att det är önskvärt. Vitsen med artikeln är, tycker jag, att den ifrågasätter om det är så himla bra detta med fri lek (som ju är ett sånt heligt uttryck). Det är intressant att tänka att det OCKSÅ kommer negativa saker med fri lek.
Själv har jag underbara minnen från lek utan vuxna, frihetskänslor. Dock skulle jag nog önskat lite mer vuxennärvaro också.

Och anonym: underbar inledning på ett konstruktivt samtal!

ConnyT sa...

OK då tror jag vi står rätt nära varandra, men jag är helt övertygad om att fri lek är mycket bra för barn i det stora hela. Sedan är självklart vuxennärvaro också viktigt, men inte konstant...

Anonym sa...

(Jag är en annan anonymous coward)
Problemet med att försöka ha en dialog med dig (utgående från din beskrivning av dig själv) är att du är ideolog och ideologer går inte att resonera med. Övertygelse, religiös eller annan går inte att diskutera.
Din artikel, oreflekterande och tendentiös som den var hade kanske kunnat innehålla åtminstone en röst som var lite tveksam, för sådan finns det gott om.
En barnterapeut jag känner betraktar det som närmast kriminellt att experimentera med barn på det vis som genushysterin i förskola och skolan gör.
Genusfolket säger ju själva att detta är ett experiment.
Fast det är roligt att se att söderfamiljen finns på riktigt.

Grannfrun sa...

Oj, jag visste inte att det inte går att diskutera med folk som är övertygade om någonting. Jag är faktiskt inte övertygad om speciellt mycket i livet. Just den här veckan har jag skrivit en artikel där en snubbe ifrågasätter huruvida fri lek enbart är bra.
Tycker du att vuxen närvaro och idéen att barn ska få chans att prova på olika saker är dålig? Berätta gärna mer.
Jag diskuterar gärna, men det det känns svårt när du lägger orden i munnen på mig och berättar vem jag är.

Medborgare X sa...

Tinni!

Du skriver att "inom vissa ramar kan leken bli friare än någonsin". Tycker du även att fångar är friare än andra människor? Eller att burfåglar är friare än fåglarn i skogen?

Hur är det med din egen frihet? Är det någon annan än du själv som vet bättre hur du borde leva ditt liv? Borde staten bestämma vad du ska jobba med eller med vem du ska bo? Borde någon annan bestämma vad dina barn ska ha på sig för kläder, vad de ska äta, vem de ska umgås med, etc.?

Eller är det bara du och andra feministisk besserwissers som vet hur andra ska leva sina liv?

Grannfrun sa...

Medborgare x: nej, inget av det du frågar tycker jag.

Anonym sa...

Jag undrar vad du, medbogare x, menar med frihet? Och vad du menar med experiment? Att låta mobbing bland barn fortgå utan att lägga sig i, är det det du kallar frihet? Om man stoppar mobbing, är det att experimentera?

Medborgare X sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Medborgare X sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Medborgare X sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Berg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Att dagispersonalen ska hjälpa barnen att lära sig lego eller pärlplattor är ju mer än självklart. Att blanda in det i styrd lek är väl bara för att legitimera att ta bort fri lek?

Hela poängen med genusfrågan var att förskolepersonalen skulle LÅTA BLI! att stöpa barnen i formar. Låta dem vara individer! Inte att de ska sitta där med sina små pepparkaksmått och tvinga barnen in i någon annan form. Jag litar inte på förskolepersonal att förändra mitt barn. Jag litar bara på att de kan passa honom under dagarna och ev visa hur lego o siffror fungerar.

Lite läskigt att föreställa sig antecknande personal stirrandes på barnen i deras fantasilekar.

Anonym sa...

Äckliga prusiluskor ska inte hålla på och hjärntvätta våra barn. Staten ska hålla sina äckliga fingrar borta från barnen.

Staten tvingar av oss våra pengar genom att ha världens högsta skatter. Det tvingar oss att jobba hela dagarna för att kunna överleva. Under tiden tvingas vi lämna barnen på dagis hos äckliga genusfeminister som hjärntvättar de. Det är dags att börja skjuta av genusfeministerna och ta tillbaka våra barn och våra liv. En död feminist är en bra feminist!

Anonym sa...

Märkligt med denna kraftiga överreaktion på att någon påstår att det kan hända att om barn exponeras för nya möjligheter till lek kanske de uppskattar även dem.

.m

Elisabeth sa...

Jag vet inte om kommentarerna här gäller fri lek i allmänhet eller fri lek i förskolan, men jag ser det ändå som ett problem att man försöker skjuta över genus-ansvaret på förskolan. Jag tror man behöver börja hemma hos sig själv och se hur jämlikt, könsneutralt och allt sånt där man själv lever tillsammans med sina barn. Det finns mycket hycklande och paradoxer kring detta då många familjer som själva har ganska traditionella könsmönster hemma förväntar sig att barnen på förskolan ska bli "upplysta". Mycket projicering.

An Nonym sa...

Anonym 13.44: Sök vård omedelbart!

Anonym sa...

Hjälp! Jag vänder mig till dig, anonyma person som skriver om äckliga prusiluskor och döda feminister. Jag hoppas att du inte själv har barn. Och om du har barn så hoppas jag verkligen att de får möjlighet att träffa goda pedagoger av någon sort på sin förskola. Jag betalar gladeligen mer i skatt för att just dina barn ska få möjlighet till vänliga och nyanserade samtal.

Anonym sa...

Hej och tack för en intressant artikel om ett viktigt ämne. Till dina anonyma vänner:
Nej, förskolepersonalen är inte där för att lära barnen att bygga lego. Det behövs inte. Deras viktigaste uppgift, förutom att ge trygghet och omvårdnad, är att lära barnen sociala normer.
Oavsett om man är feminist eller inte är det viktigt att barnen är trevliga mot varandra. Har svårt att tänka mig att någon av er som skriver så hatiskt här inte saknar minnen från vad den fria leken kan innebära, när den går fel. Hur vidriga barn kan vara mot varandra när vuxna inte finns i närheten eller väljer att blunda. Är det därifrån all ilska kommer?
Jo, jag vet också att det finns bättre och sämre förskolepersonal, men man måste lita på förskolepersonalen. Gör man inte det måste man aktivt söka annan barnomsorg.
Blanda inte ihop den fria leken med ensamleken, som verkligen är nödvändig för barnets utveckling och fantasi. Och meningen är väl inte att man helt och hållet ska ta bort den fria leken? Utan se den för vad den är: ett tveeggat svärd.
Jag förstår att varningarna för den fria leken är ett nytt sätt att tänka för många, men jag kan inte förstå att det väcker så mycket ilska?
Är det dåligt samvete?
Eller helt enkelt för mycket fri lek?
undrar en förskolemamma från förorten

Turilani sa...

Hej, jag tror att man kan ändra på den naturliga ordningen. Det har vår kultur gjort i tusentals år. Däremot tror jag inte att man kan ändra tillbaks till den naturliga ordningen.
Om den någonsin funnits.

Anonym sa...

Bort med feminism och genus i förskolan.

Anonym sa...

Så länge man försöker få ideologiska ställningstaganden att framstå som vetenskaplig fakta.
Så är genus"vetenskapen" inget annat än en pseudovetenskap.

Fri lek kommer alltid att vara mycket viktigare än "rätt" lek.

För vad är "rätt" lek?
Är det den sortens lek som kräver att man har anammat den "rätta" läran, för att man ska kunna se den som "rätt"?
Är det den sortens lek som kräver att man ser på sin tillvaro genom marxistika "genusglasögon"?

Över min döda kropp att jag skulle utsätta mina barn för något liknande.