tisdag 15 januari 2008

Musik - fyra i topp och en bubblare

"Hey hey, mitt namn var Swing. Välkommen till min engelskakurs. (...)
Patrik! Kan du säga vad du heter på engelskan?
- Ja, ja, my namne is Patrik and I like to sing.
Good Patrik, good! I like to beatbox and do the hippetyswing."

En del av låtarna på Bröderna Lindgrens (ja, de är Barbro Lindgrens söner) skiva "Vuxen barnmusik" är bara för underbara. Patrik Arve sjunger sådär skönt likgiltigt som bara han kan i låten "Engelskan" (citatet ovan) och i reaggesvängiga "Välkommen till djungeln", och vi skakar loss järnet här hemma.

För ja, det finns faktiskt bra barnmusik. Det finns mer än Hits for Kids eller värdelösa samlingar där barn sjunger barnvisor... (sorry). "Vuxen barnmusik" är jättebra. Och nya "Läget?" av Bosse Löthén och vänner (Papa Dee, Idde Schultz, Titiyo mf) är en bubblare här hemma just nu. Lite för mycket gubbrock för min smak, men helt klart bra texter. För 70-talsnostalgiker (som jag) är James Hollingworth och Karin Liungmans skiva "Barnlåtar" en höjdarskiva. Jag säger bara "Älgarna demonstrerar" och "Hej. Vad heter du då? Jag heter Ebert och jag har en groda i fickan". Allsång i bilen och livsglädjen kommer som ett brev på posten.

Men vår all time bästa barnskiva är "Johanna och Mixers lättlagade låtar". Grymma texter, och lika mjuka som dansvänliga och ösiga melodier. Vi kan vartenda ord på hela skivan.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Och Höjdarna! Glöm inte Höjdarna!!

Johan Ahlin sa...

Dina barn har inte hört "Dinga linga Lena" med Pugh Rogefeldt än. Där har du den perfekta vuxenbarnlåten.

Grannfrun sa...

Tack för tipsen. Just ni två är ju mina musikaliska förebilder (borgerliga, men ändå...). Puss.