tisdag 1 februari 2011

Allt om Nicke Nyfiken



I förra veckan skrev Sanna Torén Björling om att hon ofta byter kön på karaktärerna i de bilderböcker hon läser för sina barn (här). Rätt eller inte, den diskussionen har varit uppe förr. Jag har i vilket fall som helst slutat göra det. Ämnet och krönikan gav upphov till en lång, infekterad och ickeoffentlig tråd hos en av mina vänner på facebook (typ "lura inte barnen, ta diskussionen istället"). Hot stuff tydligen.

Men det var egentligen inte det som gjorde att jag läste krönikan om igen. Det var slutklämmen: "Nicke Nyfiken fick för övrigt sitt namn av en amerikansk för­läggare, inte av sina författare. För H A och Margaret Ray var den påhittiga apan en flicka. Fifi hette hon. Dags att byta till­baka?" skriver Sanna.

Interesting.

Det råkar faktiskt vara så att jag har H. A. och Margret Reys allra första bok. Köpt på en loppis. "Raffi Giraff och apan Nicke" heter den på svenska, men ursprungstiteln är "Raffy and the nine monkeys" (i UK) eller "Cecily G and the nine monkeys" (i USA). Den är från 1939, och Nicke är med, men det handlar inte om honom utan om honom och hans sju syskon och hans mamma Fiffi som blir hemlösa när skogshuggare hugger ner deras djungel. Giraffen Raffi är också deppig för hela hennes familj har tillfångatagits och skickats till zoo. Så de slår sina påsar ihop. Aporna flyttar in i Raffis väldigt höga hus och de har hur kul som helst. Mannen i den gula hatten syns inte till. Nicke är dock något av en huvudperson, men han är mörkblå - inte brun. Den som är intresserad kan bläddra i en engelsk version av boken här. Enligt wiki var den lilla apan Nicke en sån succé att paret Rey (som samarbetade, han ritade, hon skrev) beslutade sig för att göra böcker om enbart honom. Och det verkar som att Nicke hette Fifi i den ursprungliga, franska, versionen - men han (ja på ett ställe står det att förlaget tyckte att Fifi var ett konstigt namn på en pojk-apa) förvandlades alltså till George när den exporterades till USA, Nicke i Sverige och till Zozo i England (det ansågs opassande att han skulle ha samma namn som kungen George VI. Eller hur...)

Paret Reys var judiska och födda i Hamburg. De flydde nazismen och möttes i Brasilien, där de hade små apor som husdjur, flyttade till Paris, skrev "Raffi Giraff", men var återigen tvungna att fly när Tyskland invaderade Paris. De flydde, först via cyklar, via Spanien, Portugal och Brasilien och bosatte sig i USA. Först i Greenwich Village, sen i Cambridge. Hans Augusto, HA, dog 1977, och efter det blev Margret professor i creative writing på Brandeis University samtidigt som hon fortsatte att arbeta med Nicke Nyfiken - hon producerade fler böcker (ursprungligen var de bara sju) och filmer.

Nicke Nyfiken föddes alltså i Paris, under samma årtionde och i samma stad som Babar. I båda finns en kolonial syn på världen, och det finns ett släktskap i de klara färgerna om ni frågar mig. Det finns de som kopplar Nickes kringflackande livsstil med hans upphovsmäns liv. Well, well. Kanske gör detta det en smula roligare att läsa de råtråkiga Nicke-böckerna i fortsättningen?

(Läs artiklar om en utställning om paret Heys som visades på Judiska museet i New York förra året och som fortfarande visas på Judiska museet i San Francisco här och här. Intressant artikel om parets flykt undan andra världskriget hittar du här.)

Inga kommentarer: