tisdag 24 augusti 2010

Högläsningstips till Lisa och hennes sexåring


Lisa, en av grannfruns trognaste kommentatorer, frågade efter högläsningstips till sig och sin sexåring. Jag tog en lov till bokhyllan, och voilà:

- Favorit numero uno, alltid: "Sally Jones" av Jakob Wegelius. Han har också skrivit spännande "Spionerna i Oreborg", rikligt illustrerad.

- "Min lilla apa" av Ulf Nilsson och Kristina Digman är en ständig favorit - den enda boken vi efter nogsamt övervägande tog med på vår tvåmånadersluff i Vietnam i vintras (och tappade! Och nu är den slut på förlaget.)

- När jag var liten fullkomligt älskade jag Eva Bexells "Prostens barnbarn" och "Kalabalik hos morfar prosten" - och det gör jag fortfarande märkte jag efter en omläsning för något år sedan. Skrattigt och gammeldags tryggt. Jag kan även rekommendera inläsningen av böckerna av Margaretha Krook.

- "Edward Tulanes fantastiska resa" av Kate DiCamillo är en underbar och långsam berättelse om lyxgosedjuret Edward Tulanes ofrivilliga resa efter att hans överklassflicka Abilene tappar honom överbord på en atlantresa. Ofattbart vackra sagoboksbilder.

- Sen är ju Ole Lund Kirkegaards böcker om Gummitarzan, noshörningen Otto, Gusten Grodslukare och lille Virgil kul (tycker många sexåringar).

Sist kommer jag ihåg att sexårsåldern åtminstone här hemma var en sån där kunskapstörstig ålder, och att vi ofta läste barnfaktaböcker. "Äventyret naturen. Från asfaltsdjungel till ögonkorall" av Mats och Åsa Ottosson är superbra, "Sagan om Vasa" av Bertil Almqvist också. Och "När människorna kom..." av Sonja Hulth och Anna-Clara Tidholm är otroligt lärorik om istider och hur det kom sig att människor egentligen fick för sig att bosätta sig här i kalla norden.

6 kommentarer:

Lisa sa...

TACK kära Grannfrun! Några står redan i bokhyllan, men har blivit bortglömda några år. Dags att ta fram. Gummitarzan är ju underbar. Håller med om Edward Tulane. Jag grät när jag läst eden för storasyskonen. Ska snoka reda på övriga tips - höstens läsning är fixad :-)

Grannfrun sa...

Jag vill gärna ha tips tillbaka, KÄRA fina läsar-Lisa.

Grannfrun sa...

Du: jag kom just på att "Boken om bovar" säkert kan vara en höjdarbok för er. Läs längre ner i bloggen. Kunde också hetat "Lassa-Majas biografi".

Hanna sa...

Stora boken om Sandvargen (alla tre Sandvargenböckerna i en) vill jag tipsa om. Den är väldigt fin!

...och Loranga, Masarin och Dartanjang.

En mig närstående sexåring älskar de två böckerna.

Grannfrun sa...

Ja Hanna! Sandvargen är ju grym.
Bra att du tipsade. Tacktack!

Anonym sa...

Mina ungar har älskat böckerna om Sune och Bert. Jag VET att de innehåller en del som är klart undermåligt för en feminist, men de innehåller mycket som är obekvämt för oss föräldrar och som är skönt för barnen att läsa. Tror jag i alla fall. De är skönt politiskt inkorrekta i all sin glädje. We like.

Malin