torsdag 27 maj 2010

Smurfan - en liten bitchOkej, min kompis Erika har ställt dagens mest intressanta fråga:

Finns det verkligen bara en tjejsmurf?

Hon undrar (och jag med henne): Är smurfar bögar? Eller ligger alla med Smurfan?

Tydligen, som man brukar säga när man egentligen inte har kollat fakta ordentligt, så är Lilla Smurfan (även känd som Lill-Smurfan, Smurfelina, Smurfina eller Smurfette) den enda kvinnliga figuren i barnserien om smurfarna. (Vi kallade henne alltid Smurfelina).
Seriewikin ger kött på benen:

"Lilla Smurfan var egentligen ingen riktig smurf, utan en magisk skapelse framtagen av den onda trollkarlen Gargamel för att infiltrera smurfbyn. Ursprungligen var Smurfan en ganska oattraktiv och påfrestande typ, men hon blev alla smurfers favorit efter att ha genomgått en skönhetskur uppfunnen av Gammelsmurf. Till slut uppdagades Smurfans samröre med Gargamel. För att visa att hon nu tillhörde de godas sida lämnade hon byn och hälsar numera på endast sporadiskt."

Hur sjukt är inte detta egentligen? Smurfarna, hundra till antalet, har anklagats för att sprida kommunistpropaganda, men jag är mer intresserad av en feministisk tolkning av skiten (som jag i och för sig rådiggade när jag var liten. När jag tänker efter så tyckte jag att Smurfan var vacker och härligt divig).
Smurfan = Eva i bibeln? Bra eller dåligt?

1 kommentar:

Grannfrun sa...

"Först fanns inga flickor, sen skapades lilla Smurfan av Gargamel av lera och trollformler. Hon skickades sedan in till smurfbyn för att skapa oreda. Alla är smått förälskade i henne utom Gammelsmurf och Buttersmurf.
Inga barn finns ju där heller, tror de hoppar direkt från latensfasen till ålderdomen. Pubertet och vuxenliv finns inte."
Så påstår grannfruns egen grannfru att det är. Hon är psykolog. Så nu vet vi lite mer.