onsdag 26 maj 2010

The shit för utbrända


Topp tre-lista för alla er som är på gränsen till utmattning och vill få bekräftelse genom barnböcker (helt normalt):

1. "När Åkes mamma glömde bort" av Pija Lindenbaum
2. "Månen blev rädd" av Joar Tiberg och Anna Höglund (från inlägget nedan)
3. "Pappan och havet" av Tove Jansson

Sist ett lite apart val som jag ändå måste dela med mig av i denna genre, Eva Lindströms vattnigt vackra "I skogen" med fina formuleringar som "Molnen far omkring som galningar", "Träden susar. Det är särskilt tallarna som susar så högt att små träd kan bli skrämda. Kan ni inte ta det lite lugnt, säger vi" och "Vi har inte bestämt att det ska blåsa. Det blåser ändå".
Blir det bättre? Ett kontrollfreaksheaven.

3 kommentarer:

Mia sa...

Härligt, härligt, Tinni att läsa dig här igen!Kan jag få komma med en barnboksrekommendation av helt annan karkatär? Ture Sventon, i nytryck med de gamla fina illustrationerna. I öknen, i London och i Stockholm - överallt fajtas han med V Vessla. Spänning på hög nivå att delas med typ sjuåringar.
Mia

Monika sa...

Tycker "När Åkes mamma glömde bort" är den absolut bästa, sån igenkänning! kul inlägg av dig! men hon har tur den mamman som har en så klok son när hon blir en drake själv. Hos mig får draken/mamman bara skämmas och sopa ihop efter sig, alldeles själv.

Grannfrun sa...

Jag känner igen mig, Monika. Inte heller här hemma finns det någon som curlar drakar. Men tycker inte du också att det är lite läskigt att läsa om allt ansvar som Åke tar? Att det på något sätt är skönt att ha ungar som inte tar på sig skiten?

Och Ture Sventon - tack för tipset, Mia. Jag har visst nån gammal bok nånstans som jag roffade åt mig på nån loppis för ett tag sen och som jag snarast ska läsa med åttaåringen.