tisdag 4 mars 2008

Kök 1Vad är viktigast med ett kök?

Bästa svaret vinner en kopp kaffe att njuta av i det som kommer bli (efter en miljard beslut) vårt nya kök på Älvsborgsgatan på Södermalm.

14 kommentarer:

Anonym sa...

att det går att använda som ett kök, dvs, laga mat, förvara mat och äta mat i det

Grannfrun sa...

Ett svar som knappast går att slå...
Men jag behöver mer tipsaktiga svar. Liksom.

Anonym sa...

Min helt oromantiska topplista: En effektiv fläkt, en tyst kyl/frys, stora och smidiga utrymmen för sopsortering, lättillgänglig förvaring (en kortis som jag vill inte klättra på pallar hela tiden) med luckor och lådor som absolut inte krockar eller skrapar i varann. Och gärna ett ställe där man kan gömma makens whiskysamling.

Lisa sa...

Ett kök är hemmet i komprimerad skala. Man ordnar med arbetsrum/skrivbord/läsfåtölj/soffgrupp/lekrum yada yada yada i andra delar av ens hem och tror att familjen ska vara där. Men alla är ändå alltid i köket! Det enda man inte gör i ett kök är väl att sova. Det ska man tänka på när man gör ett kök. Ett hem behöver egentligen bara ett eller ett par sovrum och ett kök. (toa är också bra för all del)

Lisa sa...

dubbla ugnar är skitbra. Då kan man laga stek OCH potatisgratäng samtidigt. (jag veeeeet. jag är skitpräktig)
Och massor av hembakta pizzor.
Hepp

Johan Ahlin sa...

Atmosfären! Då räcker det med en kokplatta och ett öppet fönster som fläkt.

Anonym sa...

Sak jag saknar från vårt gamla kök: diskmaskin i arbetshöjd (det är så genialt att man inte fattar att det är standard nuförtiden).

Om ni har möjlighet till någon typ av skafferiskåp måste jag ju också slå ett slag för utdragbara lådor/korgar.

Och givetvis en bra kaffemaskin så att man verkligen kan njuta av den där vinstkoppen :-)

Anonym sa...

Dubbla ugnar, utdragbara lådor och stort skafferiär mitt tips. Om jag hade gott omutrymme skulle jag också hemskt järna vilja ha jalusiskåp på någon bänk som jag kunde gömma mixer, brödrost, vattenkokare och andra hushållsmaskiner som man använder hyfsat ofta bakom. Dels är det ju inte helt säkert att man har den senaste (och snyggaste) modellen av dessa maskiner, dels är det ju inte säkert att man vill ha allt stående framme på köksbänken hela tiden. Med jalusiskåp (naturligtvis med inbyggda kontakter, men det säger sig kanske självt) slipper man det eviga framplockandet och borttagandet som kanske inte är så ansträngande iofs, men ack så tråkigt.

Anonym sa...

Frida: yes, I love mitt jalusiskåp! Bonustips: välj en smart kontaktdosa, många hushållsapp har feta, "krångliga" kontakter.

Johan Ahlin sa...

Om ni nu måste ha ett nytt kök så kolla om det finns fairtrademärkta produkter att köpa. Sen som det(n?) kaffefreak jag är, duger det med varmt vatten och InstantCoffe från Tanzania. Bara du och din härliga familj är på plats så är köket perfekt.
--
Lite off topic och glädjedödande men.. Är ni säkra på att köket inte kan användas några år till utan renovering, jag läste att köken renoveras vart 4:år i snitt i Stockholms innerstad och det anses mkt miljöovänligt med dylika cykler.

Anonym sa...

Oh la la, jalusiskåp skulle jag också vilja ha, verkar grymt praktiskt och en köksoffa som alla kan hänga i. Men annars är nog mitt tips öppna hyllor någonstans i köket, helst mitt i en skåpvägg, det är praktiskt, ger en öppnare och mysigare känsla och köket blir inte så statiskt.

// liam

Grannfrun sa...

oj oj oj så många bra tips. jalusiskåp hade jag inte ens tänkt på innan, det verkar ju praktiskt. och dubbla ugnar. och diskmaskin i arbetshöjd (det har jag aldrig sett).bra eluttag är också en bubblare.
och johan: du har så feträtt. men jag svarar nej: i can not live with that kitchen.

vem vinner? hmm. återkommer. puss!

Johan Ahlin sa...

Well Tinni, du är helt enkelt Egologisk.

Kallskafferi är en energisparande åtgärd där man kan förvara mkt skrymmande kylvaror. Skaffar ni ett sånt vinner du en månadsförbrukning ekologiskt espressokaffe av mig.

Darling sa...

Alltså, ett jättestort bord. Med ett stort bord så man får plats med många gäster. Ett stort bord så man kan ha i gång flera aktiviteter samtidigt.
Barnen är ändå aldrig i sina rum utan alltid i köket och avskyr att plocka undan efter sig.
Och stort kylskåp så man inte behöver handla så ofta. Och så man alltid kan ha en kyld champagne i beredskap. Man vet aldrig vad man behöver fira.