måndag 3 december 2007

Syskonkärlek!

Sven Nordqvist vann augustpriset! Nu skall jag inte skriva "vad var det jag sa", men vad var det jag sa om "Var är min syster?" längre ner på bloggen (se inlägg "Och vinnaren är ... (tycker jag)"). Nä, nu skall jag sluta malla mig, för ärligt talat tror jag att hur bra de andra böckerna än är (och de två som vi har läst här hemma, "Sonja, Boris och tjuven" av Eva Lindström samt "Nöff nöff Benny" av Barbro Lindgren och Olof Landström, är kanonbra båda två), så är det svårt att konkurrera med en sagobok av "Var är min systers?" klass.
Kul.
Grattis till
Sven Nordqvist!

Juryns motivering lyder:
En bilderbok om två små möss – en Lillebror som ska hitta sin Storasyster som försvunnit – det låter kanske som en banal historia men här kan både barn och vuxna sjunka in i ett helgjutet konstverk. En surrealistisk lek med optiska villor, ett myller av kända och okända figurer, en fantasieggande upptäcktsresa i bild men genom orden också en psykologiskt trovärdig skildring av syskonkärlek.PS. Men ärligt talat vilket gubbigt vinnargäng. I klassen skönlitteratur vann
"Stundande natten" av Carl-Henning Wijkmark ("ett existentiellt kammarspel om tankens kraft mot kroppens förfall och lidande") och årets fackbok blev "Med livet som insats" av Bengt Jangfeldt (en biografi om poeten Majakovskij ). Tja, vad skall man säga. Jag kastar mig inte in på adlibris om man säger så.

5 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Kul!
Man får skynda sig till bibblan för kidsens räkning.
Räkna inte ut Bengt Jangfeldt för tidigt bara, jag läste hans förra Augustvinnarbok med stort nöje.

Lisa sa...

"Var är min syster?" är slut hos adlibris. Trots att jag beställde i fredags. Morr.

Anonym sa...

jag köpte var är min syster så sent som förra veckan inne i stan på akademibokhandeln.

En annan sa...

Härligt med manlig seger!!! Vi leder fortfarande. Männen - Kvinnorna 3-0

Anonym sa...

Jag tycker du gott kan skriva Vad var det jag sa :-) Men vad hände med årets läsupplevelse - Mig äger ingen? Juryn vågade kanske inte satsa på två kvinnliga självbiografiska alster två år i rad - för hur skulle DET sett ut!

Men jag ger dig också chansen att skapa din alldeles egna önskelista. Jag blev utmanad och tänkte att din önskelista vore kul att läsa! Se mer på http://masarinmamman.wordpress.com/2007/12/06/onskelista/.

Kram Masarinmamman