lördag 29 december 2007

En helt underbar barnbok


"Magic, Cilla & Baby - ramsor om tjejer, killar och grejer" är en rena rama evangeliumet för en pk förälder som jag, som mer än gärna vill att barnen skall matas med budskap om demokrati, jämställdhet och mångfald (begrepp som också är bokförlget Vildas ledstjärnor). Jag myser när jag läser denna helfantastiska abc-bok, där rim som "Inger alla barns idol, känd för sina grymma mål. Över isen tyst hon glider. Rätt i kryss, så snyggt det svider.", samsas med "Tjejer, killar - hör nu opp! Om någon tafsar så säg stopp! Sparka, skrik dig hes och bit! Stick och brinn din dumma skit. Sen berättar du för alla, var inte rädd, du måste tjalla".

Extra gött är det att krypa till kojs med denna pärla efter en kväll som ikväll, som femåringen tillbringat i senaste H&M-katalogens sällskap (vi har klippt och klistrat kollage av diverse läckra bh-modeller uppblandat med gulliga bebisar från samma katalog... så lagom pk...)

Men sen (mmmmmmmmm), när vi avslutar kvällens Magic, Cilla & Baby-stund med att läsa bokstaven a, där det står om ordet annorlunda, och jag ställer frågan som står längst ner på sidan - "är du annorlunda?", och femåringen tittar konstigt på mig och svarar "klart jag är annorlunda!" som om frågan vore idiotisk, och annorlunda är en lika självklar som toppenbra grej att vara, då blir jag så glad.

Åh, jag skulle offra mycket för att hon får behålla den känslan om sig själv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Wow. Det låter grymt. Skall genast kasta mig över adlibris. Tack för tips.
JB

Anonym sa...

Ja! heja femåringen. tänk om man vågat vara annorlunda mer i sitt liv! tänk om fler vågade vara annorlunda! vilket skönt liv.

Anni