måndag 8 oktober 2007

Böcker om våld


Flera av er har skrivit och undrat om jag har några fler tips på barnböcker som behandlar våld. På hemvägen från stan idag cyklade jag förbi Lidingö bibliotek och frågade en bibliotekarie. Det finns en del. Här är några. Läs!

För lite mindre hittade jag bara en, nämligen Pernilla Stalfelts (ja, hon med "Bajsboken") "Våldboken", som börjar med med orden "Det finns ett stort krux i världen som kallas våld". Kanske kan man dessutom använda "Gummitarzan" av Ole Lund Kirkegaard som en utgångpunkt (den är ju festlig i tilltalet, men handlar egentligen om mobbing och våld).


För äldre barn finns mer:
"Ge hit mobilen" av Siv Widerberg (Morad och Niclas är två kompisar i en svensk småstad. De småskolkar, småknarkar, strular, lånar pengar. De behöver mer pengar och börjar råna, åker fast, hamnar hos socialen och i fängelse)
"Lilla Marie" av Mats Wahl (Marie är femton år och ett så kallat "problembarn". Hon har lätt för att bli arg och när hon väl blir det vill hon helst slåss)
"En lördag i maj" av Hans Peterson och "Solprinsen" av Per Nilsson handlar om mobbing
"Vi kallar honom Anna" av Peter Pohl har ju en lysande titel och handlar om Anders som tunn och liten anländer till sommarlägret, där han under ett antal veckor skall dela rum med sju andra pojkar. Stämningen är redan från början rå och hotfull. Anna, som Anders snart kallas, blir mycket snabbt målet för gruppens aggression.
Nya "Isdraken" av Mikael Engström handlar om som har ett trassligt liv i förorten. Han boxas och fyller sina dagar med livsfarliga äventyr. Han känner en oemotståndlig dragning till att testa hur nära faran han kan gå.

Sen finns den hemska "Ondskan" av Jan Guillou i lättläst version.

"Kort kjol" av Christina Nord Wahldén handlar om en våldtäkt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack! Skall genast skaffa våldboken och läsa med barnen.
/Pernilla