torsdag 29 juli 2010

Sova över och Pijas sommarprogram

Försöker lyssna på Pija Lindenbaums sommar, hon öppnar med Olle Ljungström (som jag älskar) och en berättelse om hur människor tolkar hennes böcker och läser in en massa som hon aldrig ens tänkt på. Underbart. Det är ju så som litteratur ska funka tänker jag. Å vad jag önskar att jag kunde sitta i lugn och ro och bara lyssna på Pijas mjuka röst. Men det kan jag inte. Det regnar och familjen är runt omkring mig och vi ska äta nyfångad makrill och Butlers ostpaj (jag hittade Carl Butlers kokbok på en loppis för nån vecka sedan. Bingo.). Jag har det bra alltså, men får lyssna på Pija en annan dag. Ikväll fyller morsan år och vi ska fira henne så ikväll är inget alternativ.

Nu hör jag att hon pratar om sova-över-grejen, som hon ju skrivit om i "Siv sover vilse". Att hon själv ogillar att sova hos andra, och att hon helst väljer hotell. Om andras morgonrockar som doftar välanvänt och hårbollar i borstar och värdens tråkiga skämt. Och om hur sova-över är en grej som alla barn liksom ska tycka är kul. Min åttaåring sa faktiskt till mig för ett tag sen, samtidigt som hon lite motvilligt packade sin väska, att hon faktiskt inte är "typen som egentligen gillar att sova över hos andra". "Du behöver inte", sa jag. "Men jag vill ändå", sa hon och stack. Själv älskade jag att sova över när jag var liten, och jag tycker fortfarande det är mysigt. Man blir liksom en del av en annan familj för nån dag.

Sova-överlitteratur för barn:

1. "Siv sover vilse" av Pija Lindenbaum
2. "Sova över" av Annika Thor och Cecilia "Ensamma mamman" Torudd
3. "Sova över" av Adam Dahlin, Daniel Eriksson och Maria Thore

Alla är bra, alla skildrar det dubbla i att sova över.

Läs förresten detta tips på 365saker.se. Om att sova över som vuxen.

3 kommentarer:

Grannfrun sa...

Lite senare kom jag på att min mormor och hennes bästa kompis Lizzie faktiskt började sova över hos varandra när blev blev äldre änkor. Så mysigt. De drack vin och kollade på tv ihop och myste sen med kaffe och korsord på morgonen. Lärdom: Man blir alltså aldrig för gammal för att sova över hos sina kompisar.

Lilla bokhyllan sa...

Glöm inte "Vem sover inte" av Stina Wirsén!

Grannfrun sa...

lilla bokhyllan: förstås! finns fler?