onsdag 2 juni 2010

Snäll av Gro Dahle och Svein Nyhus

Har ni läst "Snäll"?

Gro Dahles och Svein Nyhus bilderbok om flickan Lussi som är så beskedlig och tyst och stilla och duktig att hon till slut försvinner in i tapeten och alla letar efter henne men hon kan inte ropa och berätta att hon är inne i väggen för hennes röst är så svag att ingen hör.
Ångestladdat och b r a.

"Oj oj oj vilken duktig liten flicka! Mammas gull. Pappas solstråle. Raraste flickan på jorden! En liten pärla! En liten stjärna! Har du sett en sån flicka! Inte ett ljud!"

Den går rakt in i hjärtat på mig som ju faktiskt har engagerat mig i duktiga flickors ve och väl i snart tio år nu. 2002 kom Diagnos: Duktig (som jag skrev tillsammans med Jennie Sjögren), och sen dess har debatten rullat på. Idag har vimpeln vänt och duktiga flickor ses som som "prestationsprinsessor" som måste stoppas. Jag hatar det ordet, läs en debattartikel Jennie Sjögren och jag skrev om det här (om att problemet inte bara är att unga kvinnor överpresterar, utan faktiskt att de inte får något för det). Och läs Jenny Östergrens försvarstal för duktiga flickor från här om dagen här.

Det är ett mångbottnat problem. Och "Snäll" är en underbar bok. När Lussi till slut hittar rösten är den arg och stark. Och ut ur väggen kliver inte bara hon utan massor av flickor. Och Lussis gammelfarmor som ler och vinkar och säger (om Lussi):
" Hon är allt duktig hon, som kan spränga väg i väggen!"

Ja, säger Lussi.

Och det kan hon gott säga."

Jag älskar den slutmeningen. Jag älskar den.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Jag har inte läst den men blir sugen. Verkar likna Tove Janssons novell Det osynliga barnet.

Anonym sa...

Jag får lite ont i magen av att läsa om den här boken, men jag ska köpa den. Tack för tipset.
En duktig mamma