torsdag 22 januari 2009

Bokhyllsinfo - något introvert


Bokhora finns just nu ett inlägg som handlar om vilken författare man har flest böcker av hemma i bokhyllan.
Hmmm. Intressant, eller hur?Jag blev genast nyfiken på hur det ser ut i vår egen - jag hade faktiskt ingen aning innan jag kollade. Lite aning när det gäller barnböcker hade jag kanske - men ingen susning när det kommer till vuxen. Jag är liksom inte en sån som slukar ett helt författarskap. Än. Jag skall bli - när jag blir äldre och får tid. Ni vet.

När det kommer till barnböcker är jag helt uppenbart en trogen köpare. Jag har mina favoriter. 13 böcker av Barbro Lindgren, 10 av Anna-Clara Tidholm (varav några har Thomas Tidholm som medförfattare), 9 av Pija Lindenbaum. Sen kommer Astrid Lindgren och Stina Wirsén med vardera 7 böcker. Sen kommer en massa andra författare som vi har fem-sex böcker av (Viveca Lärn, Jan Lööf, Lena Anderson/Christina Björk och Anna Höglund - som jag alla verkligen gillar också. Nu när jag tänker på det så kommer mina favoriter inte i samma ordning som antal böcker vi har. Ni fattar?)
I den här listan har jag faktiskt räknat bort Laura Ingalls Wilders böcker om det lilla huset på prärien. Min man medförde samtliga nio i vårt bo. (Hur fint är inte det?)

Bland vuxenböckerna är jag inte en lika trogen läsare. I topp hamnar återigen en samling som tillhör min man av en författare som heter Stefan Zweig (bilden) (min man har tydligen i ett tidigare liv slukat hela författarskap??). Hela åtta böcker tronar i vår hylla av denne österrikiske man som dog för egen hand 1942 och som jag inte läst en rad av, men som min man hävdar är "en novellernas mästare". Well well. Credigt nog är Marcel Proust nummer två med hela På spaning-sviten (sju band som ingen här hemma - ännu, märk väl - har läst). Sen kommer vi till en av mina älsklingar, nämligen Bodil Malmsten, av vem jag har sju titlar, tätt följd av ytterligare en författare som ingen här hemma läst, nämligen Olle Hedberg. Jag har snott med mig dessa böcker hemifrån enbart på grund av deras look - de är otroligt 50- och 60-talssnygga. Sex titlar av Olle Hedberg är dock långt ifrån hela hans författarskap - Hedberg gav ut en roman vaje höst mellan åren 1930 och 1974 (då han också dog)! Efter detta kommer Paul Auster, Peter Høeg, Klas Östergren, Per-Anders Fogelström (kanske borde romanserier inte räknas med?), Inger Edelfeldt och August Strindberg. Och - tada - den danska familjepsykologen Jesper Juul - också han med fem titlar. Sen kommer en massa författare på fyra, tre, två och naturligtvis enbart en titel.

Hur ser det ut hos er, Lisa på Rönnbacken, Masarinmamman och Ana Udovic?

17 kommentarer:

Linda sa...

Låter som om ni har mer än en bokhylla :)

Intressant frågeställning, tyvärr är våra böker nerpackade, ja större delen iaf, ska försöka komma ihåg och kolla när de får komma ur flyttlådorna. Om bara det där huset vill bli färdigt någon gång...

Ha de bra!

Johan Ahlin sa...

Zweig skrev iaf den bästa biografin om Marie-Antoniette. Å "lilla huset på", kan det bli bättre, både i genus och underhallningssyfte? All cred till maken!

Grannfrun sa...

Linda: jo det är några bokhyllor, nygallrade och sorterade efter flytten för ungefär 10 månader sen.
jag håller tummarna för att ert hus snart bygger klart sig! come on huset!

johan: så du har läst zweig? den där marie-antoinette-biografin är nog nåt för lisa på rönnbacken. tack för tipset, den är ej en av di åtta (säger marc, den gamle zweig-räven...)

Grannfrun sa...

förresten: hur ser det ut i din stora bokhylla, johan? tell me!

Johan Ahlin sa...

Sålde det mesta i skönlitterärgenren på bakluckeloppis förra året, en del bra som Hoeg men mestadels våld o sexskildringar i pocketform såldes.

Engström 8
Locke 8
Mandelstam 2

Allt annat skäms jag över att nämna.

Anonym sa...

Agatha Christie leder stort hemma hos mig. Har över 60 Christie-deckare, var längre sedan jag räknade. Men jag vet att jag har läst alla som kommit ut på svenska (vilket är de flesta). Jag var ett stort Agatha Christie-fan när jag gick på högstadiet och har förstås hela samlingen kvar. De flesta är orginal (första utgåvor) från 50- och 60-talet, som jag har ärvt av min farmor och farfar.

Grannfrun sa...

Johan: Mandelstam? Det låter spännande det.
Rebecka: du är precis sån jag ska bli. Du har - och har läst - ett helt författarskap! Dessutom 50- och 60-talssnygg, för jag förmoda.

Förresten så har jag sju Bodil Malmsten. Såg jag i morse.

Grannfrun sa...

Och sju Bodil är långt ifrån hennes hela författarskap.

Johan Ahlin sa...

Österrikare, Malmsten...
Ingen "Castor"?!

Ana sa...

Jag ska kolla detta! Blev klart sugen på att ta reda på det nu när du skrivit. Jag har också hela serien Laura Ingalls Wilder, men också Kullagulla, som jag tror är ännu fler än nio böcker. Annars, förmodar jag, en hel del Östergren. Kollar detta! Krya på er.

Anonym sa...

Jag skäms lite när jag ser vilka som leder min liga hemma i bokhyllan...
Förutom Agatha Christie som är så många att jag inte orkar räkna dem, så är det:
Jan Guillou 16 stycken! Och ja, jag har läst alla!
7 Willhelm Moberg - hade en Moberg-period i gymnasiet (skrev specialarbete om de riktiga utvandrarna, gissa vad jag skrev om i högstadiet - jo, Agatha Christie...)
Har cirka 8 Torey Hayden, men tror att jag har läst alla som kommit ut på svenska. Älskar henne!
7 John Irving - hade en sån period i högstadiet också.
Har lika många Joseph Heller, PC Jersild, Ulf Lundell - har haft sådana perioder också ;-)
Har också de flesta Marianne Fredriksson, i alla fall de tidigare... Och alldeles för många Sidney Sheldon ;-)
(Tur att jag har hunnit göra mig av med Jackie Collins böcker ;-)

Grannfrun sa...

Reb: Härligt! Jag rensade ut allt sånt där skräpigt för flera år sen, det ångrar jag lite nu.
Och tänk att både du och jag har så många manliga författare på flest-off-listan...

Grannfrun sa...

Johan: det bästa med dig är att du alltid förvirrar mig och gör att jag vill veta mer. Jag blir total-lost av dina mandelstamsvar.
Puss!

Johan Ahlin sa...

Osip Mandelstam, så pretto att att jag skäms. Speciellt efter att ha läst din b-polare Udovics finfina inlägg om kultursnobbism.

Johan Ahlin sa...

Det här är ju ingen chatsida men ville bara tillägga, Mandelstam är fantastisk.

Anonym sa...

Oh vilken bra utmaning! Jag måste inspektera i hyllorna och återkomma!

Anonym sa...

Hej igen! Nu kan du läsa hur det ser ut (nåja) hemma hos oss!