torsdag 22 november 2007

Stökiga mamman


I förrgår lunchade jag med två puddingar och vi var alla tre ganska slutkörda och pratade en hel del om att det är så stökigt hemma hos oss alla tre. Sen upprepade vi som ett mantra lunchen igenom att detta hedrar oss. Att vi har stökigt visar att vi har annat för oss.
Eller hur!
Det hedrar oss.
Här hemma i stöket har vi en ganska kass barnbok som handlar om stök och städning. I Bosse Löthens och Erika Kovanens "Pop och pappa städar" är det så rörigt att sågen ligger under badrumsvågen (hmmm, trovärdigt?), och det är inte alls laddat att pappan och Pop har sådär stökigt (det skulle vara om Pop och Pops mamma hade det - skum bok det skulle bli liksom...).
Dessutom är "Pop och pappa städar" dundersvår att läsa högt. Försök själv med till exempel "Din badrock är slängd över min tågbana. Att hänga den i badrummet borde bli en vana!"
Författarna och förlaget kanske tyckte att de var genuskorrekta när de hittade på en pappa som städar, men näpp. Denna genuspolis vänder genast på begreppen och efterlyser istället en mamma som väljer bort att städa. Precis som allt fler morsor gör i verkligheten. Därför att vi har bättre saker för oss. Eller hur?

6 kommentarer:

Lisa sa...

Jepp, det har vi. Som att läsa bloggar till exempel.
"När Åkes mamma glömde bort" tycker jag är bra på alla sätt och vis.

grannfrun sa...

Jag tänkte faktiskt på just "när Åkes mamma glömde bort" när jag skrev det här inlägget - den är ju grymt bra i sig, men städsituationen förbättrar den inte. Åkes mamma är ju låååååångt ifrån avslappnad i sitt förhållande till städning. hon är ju sjuk. Det är undantagstillstånd hemma hos Åke. Då kan det vara stökigt.

Lisa sa...

men blir hon inte bättre när hon tillfrisknat?

Ana sa...

Sant, icke-städande mammor borde bli fler i barnlitteraturen! Men min Mirjana är på en pizzeria hela dagarna. Städar de inte där så kommer hälsovårdsmyndigheten och tar dem... I och för sig kan det vara en vinkel.

grannfrun sa...

Lisa - hur menar du?
Ana - oj vad jag längtar efter Mirjana.

Lisa sa...

när åkes mamma är frisk är hon väl coolare också, om jag inte minns fel. Leker mer, städar mindre. Eller har jag drömt?