måndag 7 november 2011

Om djur


Julia i den här boken av Barbro Lindgren och Eva Eriksson (ett loppisfynd - fast jag hatar det ordet) vill gärna ha ett djur. Vad som helst. En svan, en häst, en igelkott, en groda. Precis som min nioåring. För henne är det dock hund som står överst på önskelistan. En bulldog. Här sitter hon på terrassen utanför vårt hus och läser och känner igen sig. Hennes önskan är stark och intensiv. Precis som Julias är. Julia är dock mer handfast. I boken sticker hon till torget och snor en hund och stoppar ner den i sin dockvagn. Nioåringen är imponerad av denna målmedvetenhet, men låter sin egen sorg över att vår familj är hundlös tröstas något av katterna och hästarna som bor i vår lilla sommarby. Dem tar hon hand om allt vad hon kan.

Själv är jag mest imponerad över hur fritt lilla Julia får röra sig i sin förortsmiljö. Det finns inga vuxna i sikte alls. Det är mycket sorgligt att barn är så kringskurna idag, att det är föräldrar i sikte överallt (nästan).

Barbro Lindgren och Eva Eriksson har ju gjort mycket bra ihop. Ända sedan 1979 har de samarbetat. Då gjorde de den fina "Sagan om den lilla gubben". Sen gjorde de böckerna om den vilda bebin, böckerna om Max, böckerna om bullterriern Rosa, böckerna om Dollan och underbara "Andrejs längtan" (om ett barnhemsbarn i Ryssland).

(Ni som blir sugna på att hitta äldre barnböcker, kolla in www.bokborsen.se)

Inga kommentarer: