onsdag 2 mars 2011

Innergårdens lov
Jag är en total sucker för stadsinnergårdar. När vi flyttade tillbaka in till stan från förorten för tre år sedan hamnade vi med vilje i ett hus med en fin gård som blev barnens - och vår - trädgård. Bättre än en trädgård förresten. Det är bilfritt, fullt av andra ungar och kräver minimal insats. Åttaåringen vill att vi ska lobba för höns på vår gård. Det återstår att se hur det går.

Det finns gårdar och det finns gårdar. Det finns dystra, mörka och alfaltsbelagda och det finns helt underbara. I mitt bokreafynd, den tio år gamla "Stockholmsgårdar" av Karin Mehlis och Susanna Blåvarg, finns de underbara med. En av dem är gården i kvarteret Pyramiden här på Södermalm. Gården omringas av Blekingegatan, Götgatan, Skånegatan och Östgötagatan. Där bor Mati Lepp har jag hört - han som bland annat ritar Billy-böckerna. Och där bor uppenbarligen Billys mormor också, hon som sköter om grisarna i "Billy och grisarna" (med text av Birgitta Stenberg). På gården i Pyramiden hade de både grisar och höns för ungefär tio år sedan. Imponerande. Djuren finns inte kvar, men gården är grym att leka på ändå. Kvarteret sanerades på 70-talet och då revs murar och många av gårdshusen för att skapa en stor gemensam gård med lekytor, bollplan, odlingslotter och bersåer.

Nu vet ni.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den gården alltså. Kul att få info om Billys koppling till Pyramiden. Det gör den ännu mera till en drömgård för mig/oss.

pappa Peter