onsdag 5 januari 2011

Museum # ett: Nordiska

Jo, nu var det ju så att ett av mina nyårslöften var att under året spana in Stockholms museum på ett relativt aktivt sätt. Och vi hade bestämt oss för (eller vad säger jag, JAG hade bestämt menar jag) att börja med Moderna. Men sen hittade fyraåringen barnboken "Vasagrisen" av Björn Bergenholtz i bokhyllan för ett par dagar sen (en mycket vacker och äventyrlig bok genom vilken man lär sig en hel del om skeppet Vasa), vi läste och beslöt oss för att skippa Moderna och istället gå på Vasamuseet som har en vasagrisvisning varje dag på jullovet klockan 11. Hur det nu kom sig så missade vi Djurgårdsfärjan som vi skulle tagit från Slussen. Vi sprang, oj vad vi sprang, men båten la ut framför näsan på oss och vi fick ta bussen istället. När vi kom fram, lite efter elva, var det så otroligt fullt med ryska turister i Vasamuseets entré att vi bangade ur direkt. På fläcken. Vi gick till Nordiska istället. Där var ingen alls särskild utställning vi ville se, men det fanns en poängpromenad som gick ut på att ungarna skulle hitta gårdstomtens (ja GÅRDStomtens såklart) mössa. Tack vare frågorna snirklade vi oss fram genom hela plejset. "Det dukade bordet", "Dandyn", "Textilgalleriet", "Möblerade rum", "Traditioner", "Leksaker", "Dockskåp", "Plast" - ja allt såg vi. Och vi hittade mössan.

Nordiska är alltid trevligt. Väldigt mycket museum liksom.

Hela besöket kröntes av en stund i museets lekstuga där barnen får vara drängar och pigor och leka med alla de gamla leksakerna och bondgårdsredskapen. Hur kul som helst i en kvart ungefär.

Sen tog vi bussen till Kungsträdgården och åt köttbullar (barnen), strömming (Marc) och jordärtskockssoppa (jag) på Operans bakficka. Tänk att ungarna är så stora att de kan sitta still på finrestaurang. Halleluja.

Museibetyg: 3 (av 5)
Lunchbetyg: 5

Konceptet är helt klart värt att kopiera.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Hallaluja! Låter som en toppendag :-)

Farbror 77 sa...

Tips på bästa museilunchen för barn: Historiska museet. Bäst mitt i veckan, förstås.

Grannfrun sa...

Jag tackar och bockar, farbror. Den lurren ska jag absolut testa.