onsdag 21 maj 2008

Hemundervisning

Idag kan ni läsa om en hoper coola och banbrytande personer på Idag-sidan i SvD. Jag träffade dem och gjorde intervjun för ungefär en månad sen, och blev väldigt påverkad. En av föräldrarna berättade att det brukar folk bli när de talar om att de undervisar sina barn hemma. De flesta föräldrar som hör det brukar få dåligt samvete över att de själva lämnar sina barn.
Är det inte sjukt?
Hur har vi inrättat vårt samhälle egentligen? Varför är vi så mycket ifrån de vi älskar allra mest? När folkskolan inrättades såg samhället helt annorlunda ut än det gör idag - ändå lever formen kvar. Vi lever i så stela strukturer.
Själv kände jag att det enda jag gör är att säga "hej då" till mina barn. Hej då på morgonen på dagis, och hej då på kvällskvisten de dagar jag skall göra något kvällstid. Och de blir alltid lite ledsna.

I förmiddags talade jag med en vän som läst artikeln och som berättade att i Kalifornien (var annars?) finns en skola som har anammat unschooling-konceptet. De låter alltså alla initiativ till inlärning komma från barnen, som kommer och går som de vill. Tycker ni det låter galet? Jag tycker det låter som det klokaste man kan tänka sig.

4 kommentarer:

Skydda Bråbygden sa...

Jag håller med dig. Tänkte jag skulle tala om att det finns en film som kan vara kul att se som heter Schooled. Den handlar om en skola som den du nämner.
Länkar:
http://www.schooledthefilm.com/
http://www.startfasen.se/index.html

Berno sa...

Blev verkligen förvånad över att Svenska Dagbladet publicerade en så pass positiv artikel om hemundervisning som den du skrev. För det mesta brukar undervisningsformen presenteras som något isolerande inskränkt där barnen blir berövade rättigheter.
Själv har jag och min fru nitton års erfarenhet av att hemundervisa, något vi inte ångrar.
Ett stort problem idag är att många som vill ta sig an sina barn mera inte känner till vilka rättigheter som finns.

Anonym sa...

Håller helt med. Vi är en familj som hemundervisat sen förskoleklass, och är överlyckliga över att kunna göra det - vi och alla som känner våra barn, SER ju hur väl det fungerar, både kunskapsmässigt och socialt. Tänk om ändå politiker skulle ta och göra som du - komma och hälsa på hemma hos hemundervisande familj - till oss är de mer än välkomna! Då kan de fatta "informerade beslut"... som man hoppas inte är för mycket begärt, men ack, så ovanligt.

Skola-Forum (klicka på mitt namn) har massor med information om både teori och praktik i hemundervisning.

Sagor och drakar sa...

Det var en mycket fin artikel om en inspirerande familj! Tack!