torsdag 22 maj 2008

Dagens läsning

Intresserad av sagor? Läs min artikel om berättande i dagens Svenska Dagbladet. En sak som jag inte hade plats att att gå in på i artikeln, men som jag pratade med den professionella storytellern Allison Cox (en mycket fängslande kvinna) om, var den unkna kvinnobild som finns i nästan alla traditionella sagor och som faktiskt gör att jag drar mig för att läsa de gamla klassikerna för mina barn.
Allison Cox höll med och föreslog direkt: ändra dem. Hon själv vägrar att föra kvinnoförnedrande vidare genom att återupprepa dem i sagor för barn.
Så bra.
Detta är ju helt i linje med Karin Salmson och bokförlagen Vilda och Olika (läs inlägg lite längre ner i bloggen om du inte fattar nåt just nu. Jag är för trött att förklara. Inget gör mig så utmattad som att köa mig igenom stan med två trötta barn fastspända i bilen, och det har jag gjort idag. Kö från Stadion till Södertunneln. Non stop. Barnen var dessutom i post-sockerchock-tillstånd efter att ha tillbringat ett par sena eftermiddagstimmar på ett soligt och riktigt kul barnkalas i en syrendoftande förort. Ni fattar. ) Efter det två timmars bostadsrättsföreningsårsmöte för min del. Utan barn tack och lov.
Nu ba: zzzzzzz.

2 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Hojt Tinni!
Fin artikel, i storytelling är det väl upp till var och en att ändra, eller?
Vill man verkligen forma barnen i nån speciell anda typ rasism, feminism etc, måste väl de gamla sagorna helt utgå, eller ska man pedagogisera sagoberättandet med egna fotnötter som förklarar att sagorna skrevs för 200 år och "man visste inte bättre då"?
--
På ett sätt är ju även storytelling ett arv från judarnas kabbala, och där har man minsann inga ändringar av storysarna där historia kring seder, traditioner och personer lämnas intakta på ett rätt ojämlikt sätt, likaledes i muslimsk tradition.

Såå, din svdtext satte min enkla fantasi i rörelse där en applicering på vuxen/religionstelling blir ett tvångsmässigt måste, om man via barntellingen ska kunna förändra något.
--
Puh efter denna långa kommentar inser jag varför du är sån fin stilist och inte jag...

Johan Ahlin sa...

oops, antirasism menade jag