fredag 15 juli 2011

Tårtologi
Idag mulet och kallt. En stanna-inne-dag. Bra för min högerarm som jag brände nåt infernaliskt när jag tog snipan till Bohus-Malmön i förrgår. Förlåt armen. Har nu köpt Hawaiian Tropic med faktor 30.

Vi har bakat chokladrutor som faktiskt blev grymt goda. Hittade ett recept på internet, och inte för att jag brukar men här. Sen kollade vi på Tårtan på dvd. Alltid lika kul. Barnsligt, befriande dåligt och avslappnande fritt från sensmoral och lärande. De leker ju! Utan manus. Och fick göra barnprogram av det.

Avslutningen är sorglig: den där inspektören från Hälsovårdsnämnden som stänger bageriet och får Frasse, Janos och Hilding att gå till sjöss igen är ju bara för trist. Liksom ett bevis för att så där roligt får man bara inte ha. Jan Lööf skrev ett alternativt slut på Tårtanserien i sin bilderbok "Pelle och Frasse" som kom för ett par år sedan. I den har Frasse ännu fler djur inne i bageriet än han har i tv-serien, men i den är det den ganska präktiga Janos (som spelas av Jan Lööf) som stänger bageriet, men där går killarna inte till sjöss. Hilding blir kontorist som han alltid drömt om, Janos blir busschaffis och Frasse startar framgångsrik korvkiosk under namnet Farbror Fläskkorv.

Ivrig om att ungarna ska förstå sambanden och att dessa lekfulla farbröder finns och att de ska fatta att man kan leka även som vuxen försöker jag förklara. "Han som har gjort boken om Pelle och Frasse - det är Jan Lööf, han som spelar Janos. Han som spelar apan, det är Carl-Johan De Geer - han som skrev "Örnis bilar" (- en av barnens favoritböcker). Han har också skrivit manus till "Tårtan" - alltså hittat på vad de ska göra i serien. Och Farbror Fläskkorv - det är Krister Brobergs, han som spelar Frasse, alias som musiker och namnet på Jan Lööfs band. Och alltsammans är inspelat ett stenkast ifrån där vi bor, det vet ni va ungar?".

Så där håller jag på. Det verkar svindla inne i barnen huvuden. Speciellt femåringen ser inte ut att fatta mycket. Men Hornsgatspuckeln känner han igen. Nioåringen konstaterar efter allt mitt mässande att hon också tänker bli korvgubbe när hon blir stor. Med flakmoppe. Som Frasse.

Barnen - de fina barnen.

Inga kommentarer: